I juli udkom den årlige mejeristatistik fra Landbrug & Fødevarer. På baggrund af tal fra Danmarks Statistik, Dansk FødevareErhverv og Mejeriforeningen giver den et overblik over situationen for salg og produktion netop nu. Her er et udvalg af de mest interessante ostetal.
369.000.000 kg ost
Så meget producerede danske mejerier i 2014. Det er cirka 10 % mere end for 10 år siden. 44 % af produktionen var faste gule oste.
Osteeksport for 9,5 mia.
Danmark eksporterede i 2014 ost for 9,5 milliarder kroner. Det svarer til 56 % af den samlede danske mejerieksport og repræsenterer en stigning på 25 % siden 2004. 81 % af eksporten gik til andre EU-lande, hvoraf de største aftagere var Tyskland, Sverige og Storbritannien.
Ost fra resten af verden
Vi importerede i 2014 godt 81.000 tons ost fra udlandet, og det vil sikkert overraske nogle at høre, at vi købte tre gange så meget ost fra Tyskland som fra Frankrig.
90 kr. per kg ost
Gennemsnitsprisen for 1 kg fast ost i detail var i 2014 89,93 kr., inklusive moms. Det er en stigning på 28 % på 10 år, som dog bliver noget mindre, hvis man korrigerer for inflationen.
En halv million malkekøer
Ost bliver lavet på mejerier. Men uden køerne går det ikke. I 2014 talte bestanden af registrerede danske malkekøer 547.000 dyr. Det tal har været nogenlunde stabilt gennem de seneste 10 år. Hver ko leverede lige under 10 tons mælk i løbet af året.
90 % af dansk mælk er jysk
Af de godt 5 millioner kg mælk, som blev indvejet i 2014, kom 90 % fra Jylland. Resten er ligeligt fordelt mellem Fyn og Sjælland.
4,2 % naturligt fedtindhold
Du kan få minimælk og skummetmælk med 0,1-0,5 % fedt, letmælk med 1,5 % og sødmælk med 3,5 % fedt. Men mælkens naturlige fedtindhold er højere. Gennemsnittet i 2014 var 4,2 %.
Se hele rapporten her.