Ost & ko har udfordret fem af Danmarks dygtige madbloggere i “Tøm dit køleskab – top med ost”. De skal hver især tømme deres køleskab for de rester, vi alle har liggende i køleskabet, mindske madspild og lave en ny og spændende ret – alt sammen med et drys af dansk skæreost på toppen. Forhåbentligt kan vi alle blive inspirerede og tømme vores køleskabe for madrester. Her får du Camilla Pilgaards rodfrugtgratin med bacon og ost a la flødekartofler.
Opskriften er udviklet af Camilla Pilgaard
Foto af Camilla Pilgaard
Opskrift på rodfrugtgratin med bacon og ost
Tilbehør til 6 personer
1 løg
2 fed hvidløg
400 g kartofler
300 g søde kartofler
250 g jordskokker
100 g bacon i tern
200 g ost, fx mellemlagret danbo
2,5 dl piskefløde
muskatnød
salt og peber
en håndfuld frisk timian
lidt smør eller olie
Sådan laver du rodfrugtgratin
Start med at hakke løg og hvidløg fint. Skrub rodfrugterne fri for jord. Skær dem tyndt på et mandolinjern eller med en skarp kniv. Steg bacon sprødt på en pande. Riv osten groft.
Smør et stort ildfast fad med olie eller smør. Fordel et lag af blandede skiver af rodfrugter i bunden. Drys med lidt løg og hvidløg, bacon og ost. Riv lidt fintrevet muskatnød udover og drys med lidt salt, peber og frisk timian. Fortsæt med lag af rodfrugter, løg, bacon, ost og krydderier, til du har brugt rodfrugterne. Slut med bacon og masser af revet ost. Hæld piskefløden over og bag din rodfrugtgratin ved 200 grader i 1 time og 15 minutter. Rodfrugtgratinen er færdig, når rodfrugterne er møre, og den er gratineret på toppen.
OBS: Efter 40-45 minutter skal du dække fadet med staniol, så toppen ikke bliver for mørk. Lad den sætte sig i 15 minutter, inden du spiser.
Se flere opskrifter med ost, find de lækreste desserter med ost og gå på opdagelse i opskrifterne på tærte med ost.