Ost & ko har udfordret fem af Danmarks dygtige madbloggere i “Tøm dit køleskab – top med ost”. De skal hver især tømme deres køleskab for de rester, vi alle har liggende i køleskabet, mindske madspild og lave en ny og spændende ret – alt sammen med et drys af dansk skæreost på toppen. Forhåbentligt kan vi alle blive inspirerede og tømme vores køleskabe for madrester. Her får du Camilla Pilgaards rodfrugtgratin med bacon og ost a la flødekartofler. 

 

Opskriften er udviklet af Camilla Pilgaard
Foto af Camilla Pilgaard

 

Opskrift på rodfrugtgratin med bacon og ost

Tilbehør til 6 personer

1 løg
2 fed hvidløg
400 g kartofler
300 g søde kartofler
250 g jordskokker
100 g bacon i tern
200 g ost, fx mellemlagret danbo
2,5 dl piskefløde
muskatnød
salt og peber
en håndfuld frisk timian
lidt smør eller olie 

Sådan laver du rodfrugtgratin

Start med at hakke løg og hvidløg fint. Skrub rodfrugterne fri for jord. Skær dem tyndt på et mandolinjern eller med en skarp kniv. Steg bacon sprødt på en pande. Riv osten groft. 

Smør et stort ildfast fad med olie eller smør. Fordel et lag af blandede skiver af rodfrugter i bunden. Drys med lidt løg og hvidløg, bacon og ost. Riv lidt fintrevet muskatnød udover og drys med lidt salt, peber og frisk timian. Fortsæt med lag af rodfrugter, løg, bacon, ost og krydderier, til du har brugt rodfrugterne. Slut med bacon og masser af revet ost. Hæld piskefløden over og bag din rodfrugtgratin ved 200 grader i 1 time og 15 minutter. Rodfrugtgratinen er færdig, når rodfrugterne er møre, og den er gratineret på toppen. 

OBS: Efter 40-45 minutter skal du dække fadet med staniol, så toppen ikke bliver for mørk. Lad den sætte sig i 15 minutter, inden du spiser. 

Se flere opskrifter med ost, find de lækreste desserter med ost og gå på opdagelse i opskrifterne på tærte med ost.

Camilla PIlgaard
Camilla PIlgaard

Camilla har bloggen Pilens Køkken, og der står den oftest på søde sager, hvilket hun er virkelig dygtig til. Men Camilla er også ferm i det salte køkken og tilsætter blandt andet ost som smagsgiver eller til at peppe nogle kedelige køleskabsrester op med.

j