Mandag 30. maj 2016 fra kl. 9 til 16 indbyder Mejeriforeningen og kampagnen Ost & ko fagfolk, formidlere og ostebranchen til en dags inspirerende indblik i og diskussion af en europæisk ostekultur, der er mere dynamisk end nogensinde.
Dagen bliver bygget op om en række indlæg fra førende eksperter i sensorik og ostesprog, fødevarekvalitet, forbrugerpræferencer, produktudvikling, madvaner, mælk, terroir og tendenser. Indlæggene krydres med rigelige osteserveringer og afsluttes med en ostefrokost efter alle kunstens regler.
Her er dagens program
Kl. | Programpunkt | Personer |
09.00 | Ankomst, registrering, morgenmad | |
09.30 | Velkommen | Dagens vært: Jonas Astrup Pedersen, cand.scient. i fødevarevidenskab og chef for produktudvikling på Nordic Food Lab |
09.40 | Ostens historie i Europa og Danmark, en ostekultur fødes, fra gårdproduktion til industri og tilbage igen, et ostetidsbillede | Jens Martin Buch Kristensen, igennem 32 år forstander på daværende Dalum Tekniske Skole (i dag Kold College) René Langdahl Jørgensen, historiker og mad- og vinskribent |
10.30 | Det vidste du ikke om ostesmag – et videnskabeligt perspektiv på lækkerhed | Edmund T. Rolls, professor i psykologi og neurovidenskab ved Warwick Universitet i England Lisbeth Ankersen, sensoriker og direktør i virksomheden Innovaconsult |
11.15 | Kaffepause | |
11.30 | Introduktion til segment: Kort og godt | Jonas Astrup Pedersen |
11.35 | Innovation og produktudvikling | Mads Østergaard-Clausen, Innovation Manager, Arla Unika |
11.52 | Ostens plads i madkulturen – analyse af forbrugertrends | Nina Preus, forbrugersociolog, konsulent og analytiker hos Landbrug & Fødevarer |
12.10 | Terroir og EU-kvalitet – tid og sted i din ost. Kan man smage, hvor osten kommer fra? Kan man certificere velsmag? | Mathias Skovmand-Larsen, kandidat i fødevarevidenskab og adjunkt på UCC Zahle i København |
12.27 | Hot osteviden i 2016: De tre vigtigste forskningsområder i Danmark og udlandet lige nu | Ylva Ardo, professor emirita KU, verdens bedste osteforsker 2008 |
12.42 | Introduktion til segment: Panelinterview over temaet “Fremtidens ostekultur: Hvad efterspørger forbrugere og osteelskere i 2030?” | Jonas Astrup Pedersen |
12.45 | Talerne interviewes af dagens vært | |
13.15 | Publikum stiller spørgsmål til panelet | |
13.30 | Frokost | Kom med i køkkenet til en ostefrokost efter alle kunstens regler. Ved en række stationer serverer de dygtige kokke variationer over forskellige osterelaterede temaer, som du kan skylle ned med de lækre glas fra en velassorteret vinbar med bobler og sødt og alt derimellem. Eller du kan gå i ostebaren og smage dig igennem et seriøst udvalg af danske, franske, irske og nordirske oste, kyndigt vejledt af husets garvede ostetjenere. |
15.00 | Kaffe og hygge og fortsat networking | |
16.00 | Tak for i dag |