Ægteskabet mellem ost og vin kan være magisk. Men når kemien ikke er til stede, kan det blive et trist forhold for begge parter. En ny app forsøger at hjælpe forbrugerne til at træffe de rigtige valg, når der skal vælges vin til ostebordet.
Af Lars Roest-Madsen
Parring af ost og vin er en notorisk svær gastronomisk disciplin. Måske har du prøvet at skylle en fed brie ned med en tør, fadlagret rødvin og oplevet, hvordan mødet mellem brien og rødvinens tanniner bliver til en streng og uharmonisk oplevelse i munden. Udfordringen bliver endnu større, når der er tale om det store ostebord med en verden af hårde, fede og friske oste, som hver især stiller forskellige krav til vinens egenskaber.
Men nu kan der være hjælp at hente lige ved hånden. ‘Cheese Cupid’ (Oste-Amor) er navnet på en ny app, som forsøger at komme forbrugerne til undsætning, så nye lykkelige ægteskaber mellem ost og vin kan opstå, og du dermed undgår de ubehagelige sanselige krigshandlinger i munden. Appen fungerer ved, at du vælger, hvilken type vin eller ost du vil nyde, fx en chianti. Herefter kommer appen med en række forslag til oste, der går særligt godt til denne vintype. Herefter er det op til dig at nyde og vurdere sammensætningens fortræffelighed.
Den svære kærlighed
Men hvor gode er appens forslag egentlig? Kan man overhovedet forlade sig på sådan et værktøj, når man vil sammensætte ost og vin? Vi har spurgt Rikke Brockstedt, sommelier og indehaver af restaurant Karoline Amalie i Silkeborg, som i 2013 vandt Den Danske Spiseguides pris ‘Årets Oste’ for restaurantens store ostebord med primært danske og franske oste.
“Sådan en app er en virkelig god ide, men jeg synes desværre ikke, at alle forslag er lige fantastiske. For eksempel foreslår app’en rød pinot noir til blåskimmelost. Det er sjældent et godt match. Udvalget af oste er ikke så omfangsrigt, og app’en indeholder fx hverken gedeoste eller rødkitoste. Sådan en app er bedre end ingenting, men jeg vil ikke anbefale, at man stoler blindt på app’ens forslag,” siger Rikke Brockstedt. Hun mener, at den eneste vej til at forstå det komplekse ægteskab mellem ost og vin er at være nysgerrig og prøve sig frem. Ifølge Rikke Brockstedt er en god tommelfingerregel helt at undgå rødvin til ostebordet – en kombination, som mange ellers har for vane at bruge. Ofte er øl også en kærkommen ledsager til ostebordet, fortæller sommelieren.
Hvidvin gør oftest lykke
“Min erfaring er, at 90 % af alle oste er et dårligt match med rødvin. De runder ikke osten af. Tværtimod skriger osten og vinen til hinanden og får ikke sødmen og smagen frem i ostene. En kraftig hvidvin med fadlagring, alder eller restsødme vil i de fleste tilfælde være en bedre løsning. Ostene er så forskellige, og hver ost kræver noget bestemt af vinen, så det bedste er faktisk at drikke to-tre forskellige vine, hvis man er ude i det store ostebord med mange forskellige typer oste,” siger Rikke Brockstedt, som til restaurantens ostebord vælger vine alt efter hvilke oste, gæsten vælger. Nogle gange kan en enkelt hvidvin klare opgaven, andre gange får gæsten tre forskellige glas, som hver især matcher de forskelligartede oste på tallerkenen.
Kærlighedsforholdet mellem ost og vin er komplekst og ikke altid en dans på roser, men prøv selv at se, om ikke ‘Oste-Amor’ kan hjælpe dig med at finde ostelykken på cheesecupid.com
Min erfaring er, at 90 % af alle oste er et dårligt match med rødvin. De runder ikke osten af. Tværtimod skriger osten og vinen til hinanden og får ikke sødmen og smagen frem i ostene. En kraftig hvidvin med fadlagring, alder eller restsødme vil i de fleste tilfælde være en bedre løsning.