Hele fire skandinaviske oste var repræsenteret i top 10 til World Cheese Awards 2018, hvor 3500 oste fra hele verden blev bedømt.
3472 oste fra hele verden. Alle samlet på ét sted. Madnørder kunne i weekenden udleve den ultimative ostedrøm i Bergen, da World Cheese Awards 2018 løb af stablen fredag og lørdag.
Den anerkendte ostekonkurrence har i mere end tre årtier samlet ostemagere, forhandlere, madanmeldere og osteentusiaster til en årlig prisuddeling, der i år slog rekord med næsten 3500 deltagende oste fra 30 lande verden over.
Den bedste af dem viste sig imidlertid at være ganske lokal. På hjemmebane tog Jørn Hafslund fra Ostegården i Bergen prisen for verdens bedste ost med sin gouda-inspirerede Fanaost. En mild, rund og halvfast ost af norsk, pasteuriseret komælk, som er lavet efter hollandsk opskrift.
Super Jury af osteeksperter udvælger
Inden bonden fra det norske mikromejeri kunne hæve det guldfarvede trofæ, havde de mange deltagende oste været igennem prøvesmagninger af hele 235 dommere fra 41 forskellige lande.
Fordelt på 78 dommerborde blev ostene smagt og tildelt enten et guld-, sølv-, eller bronzemærke, inden den bedst rangerede ost fra hvert dommerbord blev sendt videre til anden runde. Her stemte en såkaldt Super Jury af osteeksperter 16 oste videre til finalen, hvor Jørn Hafslund og hans Fanaost tog sejren.
“Det er helt sygt!” lød den overvældede ostemesters første kommentar til norske NRK.
En delt andenplads gik også til et norsk mejeri, og Jørn Hafslund er ikke overrasket over den store anerkendelse, norsk ost har modtaget under årets prisuddeling.
”Det her havde jeg selvfølgelig ikke forventet, men vi har altså noget af den bedste mælk i verden. Vi har nogle fantastiske ingredienser og fantastiske osterier i hele Norge. Så det er da fantastisk, at guldet går til Norge i år,” sagde Jørn Hafslund.
Dansk ost i top 10: ”Vi må jo kunne noget særligt”
I det hele taget var 2018 udgaven af World Cheese Awards præget af stor skandinavisk succes. Foruden de to norske oste i top tre gik fjerdepladsen til en ost fra Sverige, og også en dansk ost var repræsenteret i top 10.
Den danske ostehandler og affineur Grand Fromage tog den flotte placering hjem for sin Lihmskov ost, der produceres i samarbejde med Nørup Mejeri. Den var også sidste år at finde blandt de 70 bedste oste til World Cheese Awards. I år sprang den helt op på en samlet syvendeplads.
”Det er rigtig stort, især fordi vi også fik en flot placering sidste år. Som jeg skrev til vores medarbejdere efter overrækkelsen, så er vi enten ekstremt heldige, eller også må vi kunne noget særligt, der pirrer folks smagsløg. Jeg tror mest på det sidste,” fortæller Thomas Lindbjerg, som driver Grand Fromage sammen med sin far Jens-Einar Lindbjerg Jensen.
Lihmskov osten er en fast ost lagret i 24 måneder, og den udmærker sig ifølge Thomas Lindbjerg med sin særlige konsistens og dybe umami med noter af brunet smør, karamel og nødder.
Han ser anerkendelsen som et stort skulderklap – ikke kun til sit eget mejeri, men til hele den danske osteproduktion, som han mener har gennemgået en stor udvikling de seneste år.
”Vi har jo altid været et stort mejeriland, men vi har ikke altid været kendt for vores kvalitetsprodukter. At vi begynder at hive så flotte placeringer hjem er et udtryk for, hvor meget bedre vi er blevet, og hvor meget større fokus, der er kommet på vores håndværk,” fortæller han.
Alle resultater fra World Cheese Awards 2018 kan ses her.
World Cheese Awards organiseres af The Guild of Fine Foods, som siden 1995 har støttet og promoveret kvalitetsprodukter fra små producenter verden over. De afholder også den årlige Great Taste prisuddeling, der hylder de bedste produkter inden for kategorierne mad og drikke.