Site icon Ost & ko

Lun julesalat med stegt palmekål, belugalinser, kvædedressing og moden ost

Skru op for julehyggen med vinterkål, cremede linser, kvæder og masser af revet moden ost på julebordet. Maria Charlotte Larsen fra Marialottes giver her sit bud på et grønt indslag til årets julebord med sæsonens råvarer og rigelige mængder ost. 

Foto og tekst af Maria Charlotte Larsen 

Ingredienser

Til 4 personer

Kvædedressing

1 stk. frisk kvæde
40 g sukker
1 kanelstang
1 tsk. stødt ingefær
1 tsk. stødt kardemomme
1 tsk. olivenolie
Vand til at koge dressingen
Salt og friskkværnet peber til at smage til

Belugalinser

100 g belugalinser
1 tsk. flagesalt
Vand til at koge linserne 

Stegt palmekål

12 stængler palmekål
15 g smør
1 spsk. olievnolie
30 g pinjekerner
50 g fast moden revet komælksost samt ekstra til at rive over retten
6 stængler kørvel
Salt og friskkværnet peber til at smage til

Sådan gør du

Skræl kvæden og skær kernehuset fra. Skær kvæden i mindre tern og kom dem i en gryde sammen med sukker og krydderier. Hæld vand i gryden, så det dækker 2-3 cm over kvædestykkerne. Kog det hele sammen til kvædestykkerne er møre, ca. 15-20 minutter. Tag kanelstangen op og kom resten af indholdet i en blender sammen med olivenolie, og blend til en glat dressing. Smag til med salt og peber.

Kog linserne med salt i rigeligt vand i ca. 15-20 minutter. Når linserne er møre, tages de af varmen, og vandet sigtes fra.

Skyl kørvel og skær den nederste del af stænglerne fra. Sæt til side, indtil du skal anrette.

Skyl palmekålen grundigt og skær den tykkeste del af stænglen fra. Steg palmekål ved høj varme på en pande i smør og olivenolie, ca. 1-2 minutter. Skru lidt ned for varmen, og tilsæt pinjekerner og revet ost til panden. Steg i yderligere 30 sekunder. Tag af varmen, og smag til med salt og peber. 

Vend kål og linser sammen på et fad, og hæld kvædedressingen over. Pynt retten med frisk kørvel, og gør den ekstra smovset ved at rive mere ost henover.

Maria Charlotte Larsen

Maria Charlotte Larsen

Maria Charlotte Larsen er madskribent og foodstylist i København med en professionbachelor i Ernæring og sundhed i bagagen. Hendes opskrifter kan findes på bloggen Marialottes og er inspireret af steder, oplevelser, mennesker og kærligheden til både velsmag og gode økologiske råvarer.