Opskrift af Emilie Qvist Kjærgaard
Foto af Stine Christiansen for Mejeriforeningen
Løg, bouillon, brød og ost – en himmelsk kvartet. Traditionel fransk vinterret til rødvin og brændeovn.
Ingredienser
Til 4 personer
1,5 kg løg
3 spsk. smør
2 spsk. hvedemel
1 l oksebouillon
1 dl hvidvin
2-3 stk. frisk timian
10 stk hele sorte peberkorn
Lidt sherryvineddike
4 tykke skiver godt brød
350 g økologisk ost, revet
Sådan gør du
Skræl løgene, og skær dem i tynde skiver. Svits dem ved lav varme i smør og lidt olivenolie, til de er lysebrune og let karamelliserede. Det kan godt tage en lille times tid. Rør jævnligt.
Når løgene er bløde og dufter sødt, drysses lidt hvedemel over. Lad det bage igennem i et par minutter, og tilsæt så hvidvin og bouillon.
Tilsæt frisk timian og groft kværnet sort peber.
Lad suppen simre 15-20 min. Smag til med sherryvineddike og salt.
Hæld en god portion suppe op i en suppeskål, der kan tåle at gå i ovnen. Placer et stykke brød, så det dækker overfladen af skålen.
Riv rigelige mængder ost over brødet, og gratinér i ovnen ved 200 grader på grill-funktion i cirka 5 min. Osten skal boble og blive gylden! Hold øje, så det ikke brænder på.