Festival for ostenørder. Hvor findes det kreative vækstlag i dansk ostehåndværk? Det kan du selv smage, når Slow Food København-Nordsjælland, CPH Food Space i Kødbyen i København og Mejeriforeningens ostekulturkampagne Ost & ko lørdag den 5. november slår dørene op til festival for ostenørder.
Vi danskere er pjattede med ost. Også dansk ost. Især til madpakken og morgenmaden og en sandwich til frokost, revet på den varme mad og som friske tern i salaten. Når der skal særligt kræs på brættet, ser vi ofte mod udlandets berømte brands og modne, knasende, dybe og komplekse typer. Men ifølge Johan Dal, formand for Slow Food København-Nordsjælland, kan vi sagtens finde spændende og innovative ostetyper lokalt, og den 5. november inviterer Slow Food i Danmark derfor enhver betvivler af vores lokale osterigdom til at få bevis for påstanden. Det foregår til uropførelsen af ostefestivalen Slow Cheese Copenhagen, der arrangeres i samarbejde mellem Slow Food i Danmark, CPH Food Space og Mejeriforeningens europæiske kampagne Ost & ko, der har til formål at stimulere ostekulturen i landene Danmark, Frankrig, Irland og Nordirland.
”Vi vil gerne invitere alle osteelskere til at komme forbi Kødbyen i København den 5. november til et brag af en ostefestival med ostemagere fra Danmark og fra Skåne, med temasmagninger og faglige debatter og med udvalgte vin-, cider- og ølproducenter. Det bliver en sjælden mulighed for at opleve det spirende vækstlag af gode danske håndværksosterier, som i disse år begynder at få fodfæste i kulturen og på markedet. Det er en fantastisk spændende udvikling, som vi i Slow Food gerne vil støtte, så godt vi kan,” fortæller Johan Dal.
Fokus på centrale temaer i ostekulturen
Det gastronomiske vækst- og iværksætterhus CPH Food Space lægger stemningsfulde lokaler til festivalen, der foruden nye og traditionelle produkter fra danske, skånske og andre europæiske specialosterier kommer til at byde på udstillere af cider, vin, øl, brød, kaffe, honning og diverse frugt- og bærprodukter som tilbehør til ostene. Slow Food Youth Network Cph eksperimenterer med osteproduktion i lokalet, og Slow Foods infobod leverer smagsprøver på en god gammeldags ostemad. Dagsprogrammet byder desuden på paneldebatter og smageworkshops med temaerne ”Ost på rå mælk”, ”Affinage – ostekunst for viderekomne” og ”Ølrevolution og ostekultur”. Se programmet herunder.
For Mejeriforeningen og Ost & kos kampagnechef Lars Witt Jensen er samarbejdet med Slow Food om temaerne håndværksosteri og kreativitet i branchens vækstlag en naturlig forlængelse af det faglige symposium Ostekultur 2016, som foreningen var vært ved i foråret: ”Selvom vores 33 medlemmer står for 99 % af osteproduktionen herhjemme, er vi meget bevidste om vores medansvar for at udvikle branchen, så der fortsat er nye, interessante oste af allerhøjeste kvalitet til de danske osteelskere. Det glæder mig, at vi har fået mulighed for at være en del af teamet bag Slow Cheese Copenhagen, som er et spændende forum til at sætte fokus på nogle centrale udfordringer i branchen. Og til at nyde en masse skønne oste og et godt glas til dem,” siger Lars Witt Jensen.
Titel, tid, sted og priser
- Slow Cheese Copenhagen 2016 – festival for ostenørder
- Tid: Lørdag den 5. november 2016 kl. 10 til 17
- Sted: CPH Food Space, Slagtehusgade 11, 1715 København V
- Entré: 50 kr. + gebyr i forsalg (køb billetter her) eller 75 kr. i døren (kontant eller Mobilepay)
- Ostedebatter: Gratis at deltage
- Smagninger: 75 kr. (køb billetter her)
- Osteserveringer og drikkevarer hos udstillerne: 1-5 poletter a 10 kr. (køb her)
- Medlemsrabat: Slow Food-medlemmer kan ved fremvisning af gyldigt medlemskort få gratis entré, inkl. vinpose, vinglas og 1 polet