Hvilken ost bør du bruge, når du anretter tapasbordet? Når din lasagne skal have den perfekte gratinering? Eller når osten på pizzaen skal trække de helt rigtige tråde efter sig? Find svaret i oversigten her, hvor vi hjælper dig med at besvare det eviggyldige spørgsmål: Hvilken ost skal jeg bruge?
Hvilken ost til tapas?
Du bør servere den ost, du bedst kan lide til tapas. Dog er det en god idé at tage udgangspunkt i en tommelfingerregel om, at der både skal være noget cremet og blødt og noget knasende og noget fast blandt ostene, anbefaler ostekommunikatør Camilla Bojesen-Møller fra ostesnak.dk.
Når du vælger ost til tapas, er det også en god idé at sørge for, at forskellige mælketyper er repræsenterede. Hav gerne ost lavet af både ko-, fåre- og gedemælk på bordet for variationens og smagsnuancernes skyld.
Hvilken ost til burger?
Til en klassisk cheeseburger skal du vælge en ost, der kan smelte – og den skal kunne smelte forholdsvis hurtigt. Vælg en gul, fast, lagret ost, der er smidig i strukturen. Den danske Vesterhavsost er et godt valg, anbefaler Camilla Bojesen-Møller. Alternativt kan du også vælge at bruge danbo.
Du kan bruge lige den ost, du har hjemme i køleskabet, og som du bruger på din morgenmad, siger Tove Færch, der er leder af Karolines Køkken. Nogle vil måske finde smagen af danbo en anelse for ostet, og derfor bør du prøve dig frem for at finde lige præcis den ost, du bedst kan lide i din burger.
Der er også andre måder at tilføje ost i din burger: Du kan smuldre en blåskimmelost som for eksempel danablu og ælte den ind i bøffen. Gedeost kan du også bruge til din burger.
Vil du gerne have den helt perfekte smeltede ost, kan du investere i en melting dome: Et låg, der damper bøf og ost til cheeseburger, og får osten til at løbe på den helt rigtige måde. Selv tak!
Hvilken ost til pizza?
Den perfekte pizza får du ved at kombinere flere oste. For at opnå den helt rigtige konsistens og mundfølelse skal du både have en ost, der trækker tråde og en ost, der gratinerer flot. Kombinationen af mozzarella og en fast, gul ost har vist sig at være optimal.
Faktisk satte et hold forskere fra University of Auckland i New Zealand sig for at undersøge, hvilke oste, der giver den perfekte pizza. De konkluderede, at pizza skal domineres af mozzarella i kombination med en anden ost som for eksempel cheddar, emmentaler eller gruyére.
Tove Færch anbefaler, at du lægger mozzarellaen nederst på pizzaen og derefter lægger resten af fyldet på for til sidst at toppe med en gul, fast ost. Hjemmelavet pizza giver også mulighed for, at du tømmer køleskabet for rester og på den måde får brugt de osterester, du har liggende.
Hvilken ost til toast?
Vælg en gul, fast ost, der kan skæres i skiver og smelter godt. Det kan for eksempel være en Vesterhavsost. Alternativt kan du bruge en rødkitost. En god tommelfingerregel er, at ostens fedtprocent skal være over 20% for, at den smelter godt.
Hvilken ost til nachos og taco?
Til nachos og taco skal du bruge en ost med en god smeltevene, der samtidig også er smidig og kan trække strenge efter sig. En cheddar er at foretrække, men du kan også bruge en anden fast, gul ost som Vesterhavsost eller danbo.
Hvilken ost, der passer til din smag, bliver du dog nødt til at eksperimentere med. For eksempel finder nogle danbo-ostens smag for distinkt og kraftig til nachos.
Hvilken ost til pasta?
Over en klassisk pastaret hører et drys ost. Det kan være en parmesan, som de som bekendt bruger i Italien. Du kan også bruge et dansk alternativ som Kry, Comendante eller Rød Krystal. Vigtigst er det, at det er en hård, lagret ost, der kan tilføre retten en salt krydring.
Men der er også andre måder at bruge ost i pastaretter. For eksempel kan du lave en cremet ostesovs til din pasta. Ligger du inde med rester af blåskimmel, kan de også bruges i en flødesovs.
Hvilken ost til sandwich?
Hvilken ost, du skal bruge i din sandwich, afhænger af, hvilke andre ingredienser, du vælger at bruge. En klassisk sandwich med skinke og ost vil gå godt i spænd med danbo eller en anden, gul, fast ost. Vigtigst er det, at osten giver modspil til de andre smage.
Er de andre ingredienser stærke i smagen, er det rart med en mild ost, anbefaler Tove Færch fra Karolines Køkken. På samme måde går bløde elementer, som for eksempel tomat, godt sammen med en fast ost. Og sprøde ingredienser som agurk og salat vil klæde en smøreost godt.
Hvilken ost til risotto?
I en klassisk italiensk risotto indgår friskrevet parmesan. Men også danske oste kan med succes bruges i den populære ret: Lagrede, gule oste som Gammel Knas, Vesterhavsost og Høost er gode bud, ligesom Camilla Bojesen-Møller fra ostesnak.dk også anbefaler havarti.
Du kan også eksperimentere med at røre en cremet mascapone eller en anden flødeost i din risotto, lyder det fra Tove Færch. Her på siden finde du blandt andet en fantastisk opskrift på risotto med Høost og en lækker opskrift på risotto med parmesan.
Hvilken ost til lasagne?
For at få en perfekt gratineret lasagne kan du med fordel kombinere frisk mozzarella med en fast, gul ost med høj fedtprocent. Det giver retten en gylden, sprød og velsmagende skorpe, der samtidig trækker tråde efter sig. Og det er præcis sådan, du har lyst til at nyde din lasagne!
Hvilken ost til brunch?
Til brunch er det en god idé at servere forskellige typer oste. Servér gerne en fast, gul skæreost, der kan spises på et stykke brød, og sæt også gerne en blød ost som rødkitost, en smøreost eller en gedeost på bordet. Men gå uden om de stærke oste til brunch.
“De fleste mennesker vil nok ikke foretrække noget stærkt. Det skal være en blid start på dagen,” siger Tove Færch fra Karolines Køkken. Hun anbefaler desuden, at du sætter hytteost på bordet, der både fungerer med marmelade ovenpå og går godt i spænd med friske grøntsager.
Camilla Bojesen-Møller anbefaler, at du også bruger osten i små retter på brunchbordet. Det kunne for eksempel være en muffin med ost eller en ostecreme med grønt.
Ost til raclette?
Raclette er i sig selv en ost, der bruges til den schweiziske ret af sammen navn, hvor smeltet ost serveres med grønt og brød. Har du ikke adgang til en raclette-ost, kan du alternativt bruge danbo, gouda eller en fast gedeost alt efter, hvilken smag du kan lide.
Ost til ostebord?
Vælg forskellige oste, når du inviterer til ostebord. Hav som tommelfingerregel, at der både skal være en fast, gul ost, en blød cremet ost og en blåskimmelost. Sørg også gerne for, at flere typer mælk såsom ko-, gede- og fåremælk er repræsenterede.
Der skal være noget for enhver smag, så vælg gerne oste af forskellige styrker. Og sørg for at købe nok til, at der er mindst 75 gram ost pr. person. Hvis ostebordet er et måltid i sig selv, så køb op til 250 gram ost pr. person, anbefaler Tove Færch. Der er nemlig rig mulighed for at bruge dine osterester i andre retter på et senere tidspunkt – og ved du ikke, hvornår du skal få resterne brugt, kan du fryse osten.
Ost til gratinering?
Den bedste gratinering opnås ved at blande mozzarella med en ost som gruyère, emmental, cheddar eller edam. Vil du have en gratinering, som ikke bobler op, blandes mozzarella med cheddar eller edam. Hvis du derimod vil have en mere flydende ost, skal du blande mozzarella med gruyère eller emmental.
Kilder: TV2.dk, Karolines Køkken, Ostesnak.dk, DR.dk