Gourmetprisen 2020

7. november afholder Mejeriforeningen for 15. gang den prestigefulde konkurrence Gourmetprisen, og i år bliver det med en række helt nye tiltag, når landets lækreste mejeriprodukter skal kåres. Årets konkurrence får både nye dommere, ny lokation og helt ny kontekst, når Gourmetprisen for første gang afholdes som del af den populære Ostefestival.

Velkommen til finalen i Gourmetprisen 2020

Fredag 6. november smagte det professionelle dommerpanel sig igennem 57 håbefulde mejeriprodukter i Gourmetprisens 4 kategorier: hård ost, blød ost, smør og konsum og iscreme. De 3 bedste produkter i hver kategori blev udvalgt til finalerunden, som afvikles i dag, lørdag 7. november kl. 12-14. Der er prisoverrækkelse kl. 14.30-15.

Du kan se finalesmagningen og prisoverrækkelsen via live-streaming på videoen nedenfor.

Finalister per kategori

 

Hård ost

– Gammel Knas fra Arla Unika, 24 mdr. modnet havarti, Arla Nr. Vium Mejeri

– Kataost 35% fast modnet 55 mdr., Arla Götene Mejeri (Sverige)

– Grubelagret Vesterhavsost (øko) fast modnet 42 uger, Thise Mejeri

 

Blød ost

– Den Hvide Dame fra Arla Unika hvidskimmel 70+ 12 uger, Arla Troldhede Mejeri

– Nordlys fra Arla Unika (øko) rødkit 70+ 8 uger, Arla Gjesing Mejeri

– Meyers Rygeost 20% (øko), Mejeriet Midtfyn

 

Smør

– Thise dogme-smør af græsmælk, Thise Mejeri

– Gammeldags kærnet smør med Læsø Sydesalt, Aabybro Mejeri

– Gourmet Smør Gammeldags Kærnesmør med sydesalt, Lindved Mejeri

 

Konsum og iscreme

– Græsmælk, Thise Mejeri

– Unika 30 (øko) fløde fermenteret med kefirkultur, Arla Christiansfeld Mejeri

– Biodynamisk Piskefløde 38%, Øllingegaard Mejeri

Dagens vært

Finalesmagningen ledes af Rasmus Holmgård, mejeriformidler ved Mejeriforeningen og Ost & ko.

 

Dommere

Til at finde vinderne af årets Gourmetpriser vil en række af landets skarpeste ostesmagsdommere smage og votere. Dommerne er:

Trine Hahnemann

Trine Hahnemann

Kok, kogebogsforfatter og indehaver af Hahnemanns Køkken.

Foto af Columbus Leth.

Camilla Bojsen-Møller

Camilla Bojsen-Møller

Ostekommunikatør og blogger på ​ostesnak.dk.

Denny Vangsted

Denny Vangsted

Kok og indehaver af Omegn & Venner Landhandel & Spisebar i Torvehallerne i København

Rasmus Palsgård

Rasmus Palsgård

Madskribent og -anmelder og indehaver af ​feinschmeckeren.dk

Foto: Nicklas Ingemann

Hvilken is, ost, mælk og mejeriprodukt er landet bedste i 2020? Det bliver afgjort, når Mejeriforeningen 7. november afholder den prestigefulde konkurrence Gourmetprisen for 15. gang. I år afholdes Gourmetprisen som del af Ost & ko og Mejeriforeningens Ostefestival 2020, der præsenterer cremen af den danske ostekultur til medier, fagpersoner og madinteresserede danskere.

Selvom Corona-pandemien har lukket store dele af verden ned, er der stadig små, smagfulde lyspunkter i horisonten. I år kan landets madører nemlig glæde sig til at følge konkurrencen og prisoverrækkelsen live her på Ost & kos hjemmeside.

 

Fire kategorier

Ostesmagsdommerne skal stille skarpt på den gastronomiske kvalitet af produkter indenfor fire forskellige kategorier:

– Bløde oste
– Hårde oste
– Smør og blandingsprodukter
– Konsummælksprodukter og iscreme

Der kåres én vinder – og uddeles én Gourmetpris – for hver af de fire kategorier.

 

Program for Gourmetprisen

7. november 2020
12.00-14.00: Smagning og bedømmelse
14.30-15.00: Kåring af årets vindere af Gourmetprisen.

Om Gourmetprisen 

Gourmetprisen blev under titlen “Mejeribrugets Gourmetpris” indstiftet i 2003 for at synliggøre den kvalitet og innovation, som findes i danske mejeriprodukter. Siden er Gourmetprisen blevet afholdt 14 gange som et gastronomisk fokuseret supplement til International Food Contests mejeritekniske kvalitetsvurdering.

Sidste år vandt Lindved Mejeri kategorien ‘smør og blandingsprodukter’ med sit Gammeldags Kærnesmør med sydesalt, mens Tebstrup Gedeosteri vandt i kategorien ‘bløde oste’ for deres Tilia Mundo Øko gedeost og Thise Mejeri vandt i kategorien ‘hårde oste’ for deres Fuldmåneost. Den sidste pris indenfor ‘konsummælksprodukter og iscreme’ gik til Kaffeis med knas fra Den Gamle Foderstof.

Ost & kos forholdsregler for Covid-19

Mejeriforeningen og Ost & ko følger nøje Sundhedsstyrelsens anbefalinger om forebyggelse af smittespredning og Covid-19 og opdaterer løbende denne side med ny information. Det betyder, at vi tager bestemte forholdsregler og begrænser antallet af gæster efter myndighedernes vejledning.


Sikker afstand

Vi sikrer god afstand mellem vores gæster.

Klar information om god adfærd 

Vi opfordrer vores gæster til at holde afstand, og vi vil sørge for, at de har let adgang til at vaske og afspritte hænder til vores arrangement.

Grundig rengøring og desinfektion

Vi gør grundigt rent og desinficerer de kontaktpunkter, mange rører ved.                  

Sikkerhed for højt hygiejneniveau

Alle vores medarbejdere, samarbejdspartnere og frivillige har kendskab til myndighedernes anbefalinger og retningslinjer. De sørger for at holde god afstand og har fokus på hygiejne.

Følg Ost & ko på de sociale medier