Gedeost og måneost blandt vinderne til Gourmetprisen 2019

 

Et rekordstort antal mælkelækre mejeriprodukter stillede op i årets udgave af Mejeriforeningens prestigefyldte konkurrence om gastronomisk produktkvalitet. Det brede deltagerfelt kom også til udtryk på vinderpodiet, hvor både store og små mejerier var repræsenteret – også i de to ostekategorier, hvor Tebstrup Gedeosteri og Thise Mejeri løb med de eftertragtede vinderdiplomer.

 

En lang række af Danmarks bedste oste kom 1. oktober under den højgastronomiske lup, da Mejeriforeningens Gourmetprisen 2019 løb af stablen i Herning.

Ikke alene satte årets udgave af den anerkendte konkurrence rekord i antallet af deltagende produkter – også kvalitetsniveauet var rekordhøjt. Det var der enighed om blandt konkurrencens fire dommere, da de mandag eftermiddag havde smagt sig igennem 62 både klassiske og innovative mælkeprodukter i absolut verdensklasse.

Da støvet i smagelokalet havde lagt sig, stod ét produkt tilbage som vinder i hver af konkurrencens fire kategorier – herunder to ostekategorier, hvor Tebstrup Gedemejeri på Djursland vandt kategorien ”bløde oste” med sin halvfaste ”Tilia Mundo gedeost”, mens Danmarks bedste i kategorien ”hårde oste” blev ”Fuldmåne Ost” fra Salling-mejeriet Thise, som i 2018 løb med prisen i begge ostekategorier.

Originalitet og lækkerhed
I år måtte Thise tage til takke med en enkelt pris efter en dramatisk finale-gensmagning af Them Andelsmejeris meget smukke fast modnede ”Kal 36% 60u” og den 40 uger gamle ”Juleost økologisk 30%” og ”Fuldmåne Ost 30%”, begge fra Thise.

Til sidst valgte dommer at præmiere Fuldmåne Ost for dens vilde visuelle appeal, og fordi kitmodningens skarphed som kontrast til den dybe umamigrundsmag gav produktet et stærkt personligt og originalt udtryk og et velkomment vip med kasketten til den klassiske danske skæreost.

I kategorien for bløde oste stod slutspurten mellem to af de virksomheder, som i høj grad var med til at sætte dagens imponerende høje standard, nemlig Arla Unikas vidunderligt trippelfede nyklassiker Den Hvide Dame fra Troldhede Mejeri og Naturmælks delikate, landlige lækkerbisken Lille Tanghus fra Osteriet Hinge. Begge måtte dog se sig slået på målstregen af den æstetisk uovertrufne gedeost Tilia Mundo fra Tebstrup Gedeosteri, som mejeriet havde valgt at opstille i den bløde kategori til trods for ostens faste udtryk.

Stor tilfredshed hos Mejeriforeningen
Foruden det dramatiske opløb i de to ostekategorier var der også hårde dyster blandt de mange deltagere i kategorierne ”smør” og ”Konsummælksprodukter og iscreme”. Her endte Lindvej Mejeri ved Vejle øverst på skamlen i kategorien ”smør” med deres ”Gammeldags Kærnesmør med sydesalt”, mens caféen og ismejeriet Den Gamle Foderstof i Gedsted i Himmerland vandt i ”Konsummælksprodukter og iscreme” med en ”Kaffeis med knas.

Gourmetprisen arrangeres af Mejeriforeningen som en del af International Food Contest, der hvert år afvikles i Herning af den danske mejeribranche. Men i modsætning til de flere end tusind mælkeprodukter, som i hovedkonkurrencen vurderes på rent mejeritekniske kvaliteter, præmierer Gourmetprisen sine vindere ud fra en bredere gastronomiske kvalitetsforståelse om velsmag og lækkerhed.

”Med Gourmetprisen vil vi gerne demonstrere vigtigheden af, at vi som mejeribranche ikke alene fokuserer på høj fødevaresikkerhed og konsistens produktkvalitet, men at der også arbejdes målrettet med udvikling og nyskabelse og de særlige hensyn, der skal tages, hvis man som virksomhed vil appellere til de dygtigste danske kokke og kulinariske frontløbere, der i de her år så effektivt har sat Danmark på det gastronomiske verdenskort. Jeg kan ikke huske, at vi noget tidligere år har haft så mange produkter med i konkurrencen med klokkeklar appeal til restauranter og markedets mest kræsne private forbrugere. Det er vi meget tilfredse med,” fortæller Gourmetprisens koordinator Pia Damgaard Beck fra Mejeriforeningen.

Mejeristernes legende tilgang
En af konkurrencens fire dommere, professionel osteformidler Camilla Bojsen-Møller, deltog i panelet for tredje gang. Hun er helt enig med Pia Damgaard Beck:

”Det er utroligt spændende at være med til at bedømme produkterne, der konkurrerer om Gourmetprisen, fordi det giver en god fornemmelse af, hvor mejerierne er på vej hen. Nogle er så modige, at de indsender produkter, der endnu ikke er kommet på markedet. I retur får de dommernes ærlige og kærlige mening. Blandt andet var det interessant at se det meget stærke felt indenfor faste og hårde oste. Der var både de ’tørre’, lagrede med proteinknas og umami men også flere kitmodnede oste, som der er bygget videre på ud fra den danske tradition. Det var tydeligt at mærke de dygtige mejeristers legende tilgang til nogle af produkterne, der er endt som velsmagende resultater af eksperimenterne. Andre oste er klassiske eksempler på godt håndværk, hvor alle elementerne bare spiller sammen, så englene synger,” forklarer Camilla Bojsen-Møller.

Foruden Bojsen Møller var dommerne Mette Hvarre Gassner, restaurantchef og medejer af Michelin-restauranten Ti Trin Ned, Matilde Engelhardt Blixt – assisterende køkkenchef på restauranten Alchemist og Rasmus Holmgård – professionel mejeriformidler for Ost & ko og Mejeriforeningen. I 2019 er det 8. gang, Gourmetprisen bliver afholdt.

Gourmetprisens vinderprodukter kan smages på Cheese Copenhagen 2019

Vinderne af Gourmetprisen 2019

Kategori: Bløde oste
Vinderprodukt: Tilia Mundo Øko gedeost
Mejeri: Tebstrup Gedeosteri
Dommerkommentar: Kategoriens mest faste bløde ost, men også et både visuelt og smagsmæssigt utroligt smukt produkt. Fra dramaet i skorpens hvidskimlede mønster til den runde og frugtige, men umiskendeligt gedekarakteristiske og let smuldrende kerne, der manifesterer et helt nyt niveau i dansk gedeosteri.

Kategori: Hårde oste
Vinderprodukt: Fuldmåne Ost
Mejeri: Thise Mejeri
Dommerkommentar: Visuelt ekstremt stimulerende, råt, vildt og rustikt månelandskab af en overflade, der leverer friske svampe og skovbund til kernens velholdte kitskarphed i en aromatisk eksplosion. En flot syrning får modspil af moden sødme og umamidybde i ostens voldsomme smagsintensitet med tårnhøj x-faktor.

Kategori: Smør og blandingsprodukter
Vinderprodukt: Gammeldags Kærnesmør med sydesalt
Mejeri: Lindved Mejeri
Dommerkommentar: Flot gennemsyrnet kærnesmør med knasende saltkrystaller, som dog formår at fastholde en klar og ren flødesmag igennem sin drøje og tætte tekstur. Perfekt balance i et på samme tid klassisk og moderne udtryk.

Kategori: Konsummælksprodukter og iscreme
Vinderprodukt: Kaffeis med knas
Mejeri: Den Gamle Foderstof
Dommerkommentar: Imponerende mejerihåndværk, der lykkes med at være både flødecremet og sprødt, meget præcist tilsmagt med en perfekt disponeret sødme og en meget naturlig og behagelig kaffesmag. Skøn og innovativ kaffedessert.

Om Gourmetprisen

Gourmetprisen blev stiftet i 2003 i regi af Landsmejeriudstillingen (som i dag hedder International Food Contest) for at synliggøre den kvalitet og innovation, som findes i danske mejeriprodukter. Gourmetprisen har ikke fokus på mejeritekniske detaljer, men henvender sig derimod til kokke og andre frontløbere for mad og smag med sit fokus på produkternes gastronomiske kvaliteter. Dette forhold afspejler sig i dommerpanelet, som typisk består af kokke og professionelle gastronomiske formidlere. Dommerpanelet bestod i år af:

  • Mette Hvarre Gassner – restaurantchef og medejer af Michelin-restauranten Ti Trin Ned i Fredericia
  • Matilde Blixt – assisterende køkkenchef på Restaurant Alchemist i København
  • Camilla Bojsen-Møller – professionel ostekommunikatør, forfatter og blogger på ostesnak.dk
  • Rasmus Holmgård – professionel mejeriformidler for Ost & ko og Mejeriforeningen

Produkterne smages blindt og tildeles fra 0 til i alt 100 point, fordelt på følgende kvalitetsparametre:

Udseende (0-15)
Lugt (0-15)
Smag (0-40)

  • Grundsmagsbalance
  • Mundfornemmelse/tekstur
  • Flavor

Helhed (0-30)

  • Balance
  • Kompleksitet/synergi
  • X-faktor

Pointene tælles sammen, og dommerne bliver derefter enige om, hvilket af de højst scorende produkter i hver kategori som fortjener at vinde.