Intet påskebord uden ost!

Her er Ost & Kos guide med masser af inspiration og tips til ost på påskebordet

Der er ost på de danske påskefrokostborde. Masser af ost!

Det har der været i mere end 50 år, og de klassiske skæreoste har trofast fulgt med os hele vejen igennem vores madkulturelle udvikling og svingende gastronomiske bølger. I 2025 er der flere muligheder end nogensinde før for at friske påskefrokosten op med spændende lokale oste.

Her er Ost & Kos bedste tips til, hvordan du giver dit påskebord endnu mere liv og lækkerhed og gode historier med det rigtige udvalg af oste, tilbehør, anretning og dekoration – hele vejen fra indkøb til servering.

OPSKRIFTER

Knust broccoli med ost

Knust broccoli med ost

Opskriften er udviklet af louisesmadblog Ingredienser • 1 broccoli• 1 spsk olivenolie• 1 tsk paprika• Salt og peber• 150 g Søhøjgård Umami el. lign ost Urtedip:• 200 g creme fraiche 18 %• Frisk dild, purløg og persille• Salt og peber   Sådan gør du Forbered...

Cheddar og jalapeño bagels lavet med hytteost

Cheddar og jalapeño bagels lavet med hytteost

Opskriften er udviklet af Carolinedan Ingredienser • 150g havregryn, blend• 150g mel• 500g hytteost• 50g jalapeños,hakkede• 120g revet cheddar (ca halvdelen til dejen og halvdelen til at • toppe med)• 2 tsk bagepulver• Flagesalt• Æg til at pensle med• Ekstra hele...

Gougères med dansk havarti & trøffelostecreme

Gougères med dansk havarti & trøffelostecreme

Opskriften er udviklet af Beksemad Ingredienser Trøffelostecreme • 150 g Castello Truffle White• 1,5 dl piskefløde Gougères • 1,5 dl vand• 75 g smør• 125 g hvedemel• 3-4 æg• 100 g Castello Aged Havarti• ½ tsk salt Topping • Ekstra revet Aged Havarti• Frisk timian...

Hot Honey Halloumi Bites

Hot Honey Halloumi Bites

Opskriften er udviklet af Gourministeriet Ingredienser Sprød halloumi • 120 g cornflakes • 1 tsk løgpulver • 1 tsk hvidløgspulver • 1 tsk paprika • 2 stk halloumi/grillost á 200-250 gram • 2 æg, sammenpisket • 4 spsk hvedemel • Salt og friskkværnet peber • Fedtspray...

Æg i cocotte

Æg i cocotte

Du kan sagtens lave overdådig og lækker forårsmad til påskebordet, mens du samtidig udnytter hele råvaren og ikke lader noget gå til spilde. Mange dygtige hjemmekokke har glemt køkkenøkonomiens kunst, som vores forældre og bedsteforældre mestrede engang i det forrige...

Påskelam – panerede lammekroner med ost

Påskelam – panerede lammekroner med ost

Sådan laver du påskelam med en panering af daggammelt brød, basilikum, hvidløg og tør fastmodnet dansk ost.   Opskrift på påskelam. I min familie har påskefrokosten, ligesom julefrokosten, altid været et omdrejningspunkt for at samles om lækre retter og lune...

Pandekager med pære, blåskimmelcreme og honningristede valnødder

Pandekager med pære, blåskimmelcreme og honningristede valnødder

Vil du gerne lave mere mad i hverdagen med fokus på økologiske grøntsager og dansk ost? Så læs med her. Ost & ko har bedt 9 af Danmarks bedste madbloggere og opskriftsudviklere om at gå i køkkenet og kreere nogle lækre vegetariske retter med økologiske grøntsager...

Perlespeltsalat med Thybo-ost, granatæble og jordskokkechips

Perlespeltsalat med Thybo-ost, granatæble og jordskokkechips

Vil du gerne lave mere mad i hverdagen med fokus på økologiske grøntsager og dansk ost? Så læs med her. Ost & ko har bedt 9 af Danmarks bedste madbloggere og opskriftsudviklere om at gå i køkkenet og kreere nogle lækre vegetariske retter med økologiske...

Ostesauce med Naturmælks Høost, pocheret æg og kantareller

Ostesauce med Naturmælks Høost, pocheret æg og kantareller

Kartoffelskum med pocheret æg, stegte kantareller, puffet boghvede og ostesauce på Naturmælks Høost   Her får du en opskrift på ostesauce lavet på Naturmælks Høost og serveret med kartoffelskum, pocheret æg, stegte kantareller og puffet boghvede. Hvis du spørger...

Tærte med ost, rosmarin og bær

Tærte med ost, rosmarin og bær

Af Sabrina Hørup for Ost & ko Foto af Signe Bay   Opskrift på tærte med ost, bær og rosmarin 6 små eller 1 stor tærte Opskrift på tærtebund 160 g mel 50 g flormelis 75 g koldt smør i tern 1 æg 1 knsp. salt 1 spsk. finthakket rosmarin Sådan laver du tærtebund...

Miniæbletærter med gedeost

Miniæbletærter med gedeost

Af Christina Bennetzen for Ost & ko Opskrift med gedeost: Lav de lækreste miniæbletærter 12 stk. Opskrift på tærtedej 50 g flormelis250 g hvedemel200 g koldt smør i tern½ tsk. salt½ dl vand1 æggeblomme Sådan laver du tærtedej Hvedemel, flormelis og salt kommes i...

Ostekugler i friske krydderurter

Ostekugler i friske krydderurter

Opskrift på ostekugler i friske krydderurter 500 g græsk yoghurt 10 %Ca. 200 g rygeostFriske krydderurter, fx mynte, purløg, rosmarin og persilleOlivenolie Sådan laver du labneh (yoghurtost) Kom yoghurten i et klæde. Luk klædet med en snor, så det er helt lukket til....

Ostevafler med rygeostcreme

Ostevafler med rygeostcreme

Ostevafler med rygeostcreme Snack til 5 personer Opskrift på ostevafler 130 g mellemlagret danbo Sådan laver du ostevafler Riv osten groft. Sørg for, at vaffeljernet er godt varmt, og fordel den revne ost i et fint lag. Tryk vaffeljernet sammen og bag vaflen i ca. 3½...

Bagt brie med honning og valnødder

Bagt brie med honning og valnødder

Bagt brie med honning og valnødder 4 personer Opskrift på bagt brie med honning og valnødder 75 g valnøddekerner1 rund brie (ca. 200 g)½ dl flydende honningFriske rosmarinkvisteBrød og kiks til servering Sådan laver du bagt brie med honning og valnødder Kom...

Broccolitærte med ostedej

Broccolitærte med ostedej

Broccolitærte med ostedej Hovedret til 4 personer, 1 tærte Opskrift på tærtedej 200 g Ølandshvedemel100 g smør, i mindre stykker90 g fast moden ost, fx comté ellercheddar, fintrevet¼ tsk. fint salt½ dl vand Sådan laver du tærtedej Kom alle ingredienser til dejen i en...

Salat med kylling, danbo og rugbrødscroutoner

Salat med kylling, danbo og rugbrødscroutoner

Salat med kylling, dijonnaise, salte mandler, rugbrødscrouton, danbo, bær og urter 4 personer Opskrift på salat med kylling og ost 4 stk. kyllingebryst ( 500 g)1 tsk. karry2 skiver rugbrød (125 g)300 g hjertesalat90 g radicchiosalat2 dl dijonnaise2 skalotteløg (40...

BORDDÆKNING

Bord, dæk dig!

Af stylist og madskribent Nicoline Olsen

”Æg er det element, som adskiller bordet til påske fra andre tidspunkter på året. Både i maden og i pynten,” fortæller stylist og madskribent Nicoline Olsen og foreslår, at man spreder æg ud på bordet som pynt. Enten hjemmemalede i sarte nuancer eller smykket med naturens egne farver. Find æg med forskellige størrelser fra vagtelæg til hønseæg og måske andeæg.

Plads til mad og snak
Nicoline Olsen understreger, at det vigtigste ved påskefrokosten selvfølgelig er kvaliteterne i selskabet og maden. Men bordets mange fade og anretninger kræver plads, så en vis omtanke for logistikken er påkrævet. Det skal være nemt at sende fadene med den lækre påskemad rundt mellem gæsterne, mens snakken flyder uhindret tværs over bordet. Undgå derfor høje buketter og vaser med spirende forårsgrene midt på bordet.

Stylistens påsketips

Klæd påsken i douche nuancer, fx sart rosa, lys gul og helt blød dueblå

Sæt små forårsblomster i forskellige gamle snapseglas

Pynt bordet med æg i forskellige størrelser og farver 
- gerne hjemmemalede

Vælg ensfarvet service, når der er pynt på bordet

Bland gamle og nye ting – det er smukt

Undgå høj pynt og store buketter i midten af bordet; 
gør plads til maden og til snakken over bordet

OSTEBRÆTTET

Alt på ét bræt

Af osteskribent Camilla Bojsen-Møller

Der er ikke en rigtig og en forkert måde at lave et lækkert ostebræt eller ostetallerken på. Men hvis du tænker mangfoldighed ind fra starten, så ved du med sikkerhed, at det både ser smukt og indbydende ud – og at der er noget for enhver smag.

Tænk i variation
Når du vælger ost, kan du tjekke, om du har valgt forskellige muligheder inden for hver kategori:

Farver (hvidskimmel, rødkit, gul lagret ost og blåskimmel)

Mælketyper (oste af komælk, fåremælk og/eller gedemælk)

Konsistenser (cremede og bløde oste samt faste og lagrede oste)

Udskæring
Tænk også i variation, når det kommer til udskæring og anretning. Lad nogle af ostene ligge hele med en kniv ved siden af, så kan gæsterne selv skære af osten. Andre oste er perfekte at skære ud – især de faste oste, der både kan skæres i trekanter, stave mv. alt afhængig af deres form.

Tilbehør
Vælg tilbehør efter sæson, tid, gæster omkring bordet – og hvad du lige er i humør til. Men sørg for at have lidt fra hver af disse kategorier:

frisk: fra druer til æble, fra jordbær til en grøn salat

syltet: fra marmelade til chutney – eller hvad med syltede rødløg?

knasende: det kan være valnødder, mandler mv. – men knækbrød er også en skøn og sprød kontrast til især de cremede oste

grønt: en kvist frisk krydderurter gør altid underværker for øjet

Det måske allervigtigste!
Temperatur. Temperatur. Temperatur.
Den sikreste måde at få den bedste smag frem i sine oste handler om temperatur. En køleskabskold ost smager ikke af meget, men det ændrer sig, når osten bliver  tempereret. Tag skimmeloste ud i god tid (mindst en time før servering). De gule faste oste skal også have lidt temperatur, men det er ikke altid en fordel, at de bliver for varme. Måske passer en halv time på køkkenbordet fint til de fleste mindre stykker fast ost.

TILBEHØR

Fem friske fornyelser

Af osteskribent Camilla Bojsen-Møller

Her får du nogle forfriskende forslag til tilbehør, som vil gøre sig rigtig godt sammen med osten på påskebordet.

1. Råkostsalat i små skåle med hhv. rødkål/æble/granatæblekerner/timianblade, rødbede/selleri/solsikkekerner samt gulerødder/spidskål/fennikel/hakkede mandler. Her er sprødhed, knas og friskhed for alle pengene

2. Tern af danbo og oliven marineret i olivenolie og serveret med fennikeltop trækker en mere krydret smag frem i danbo-osten (kan også sættes på en tandstik som kanapé)

3. Råsyltede rabarber med vanilje har både syre, sødme og sprødhed

4. Tørrede druer: Læg en vasket klase stenfri druer i ovnen ved 60 grader natten over med ovnlågen på klem. Smagen bliver utroligt intens og sødmefuld

5. Bagte peberfrugter marineret i appelsinsaft med lidt honning og olivenolie giver en god kontrast til ostene i form af syrlighed og et strejf af sødme