Danmarks bedste
osteret 2018

Ost & ko og Mejeriforeningen udfordrer alle Danmarks restauranter:
Lav den bedste ret med ost og vind 20.000 kr.

Køb billetter       Program       Nominerede      Koncept      Info til nominerede     

Køb billetter

Kom med 2. december 2018, når nogle af landets dygtigste kokke dyster live mod hinanden i kokkekonkurrencen Danmarks bedste osteret 2018. Du kan købe billet til konkurrencen via dette link.

Billetten koster 150 kr. og inkluderer:

– 1 østers fra østersbaren Rouge Oysters med snigpremiere på Arla Unikas Gammel Knas Creme (lanceres officielt i uge 50);
– 1 glas grumset vino fra samme bars naturlige vinkort
– 1 lille anretning med tre af de smækre danske oste, som restauranterne anvender i konkurrenceretterne, serveret af ostecaféen Motley
– Al den velbryggede eftermiddagskaffe fra Kontra Coffee, som du kan hælde i dig
– Fermenterede læskedrikke fra Læsk
– Fornøjet fri ølbar fra Kølster Malt & Øl.

Program

12.00 Dørene åbnes for gæster
–  Retterne afleveres:

12.30 Falsled Kro
– Christoffer Omann + Martin Peter Leth arbejder med en gedeost fra Gundestrup Mejeri

12.45 Restaurant Wilhelm
– Kristofer Josefsson + Annika Frigård arbejder med Naturmælks Høost

13.00 Restaurant Kanalen
– Jeppe Foldager + Christian Helbo arbejder med Camembert fra Møn fra Hårbølle Mejeri

13.15 formel B
– Kristian Arpe-Møller + Asger Majgaaard Klausen arbejder med Knuthenlund Stenhøjmark, Kirks friskost og en dansk blåskimmel

13.30 Jordnær
– Eric Kragh Vildgaard + Mads Juel Olesen arbejder med Blå Grubé fra Thise Mejeri

13.45 Søllerød Kro
– Brian Mark Hansen arbejder med Arla Unika Gammel Knas og en 26-måneders Thybo fra Thise Mejeri

14.00 Trio
– Simon Thrane + Lin Mosby arbejder med Høost Natura fra Naturmælk

14.15 Kiin Kiin
– Samuel arbejder med Arla Unikas Høgelundgaard

14.30 Restaurant Hærværk
– Esben Kragh + Rune Lund Sørensen arbejder med en 24-måneders Vesterhavsost fra Thise Mejeri

14.45 MeMu
– Michael Munk + Lasse Starup Petersen arbejder med Grand Fromages Kirsebær Blå

15.00 Dommerne tæller point sammen

15.15 Vinderen offentliggøres

16.00 Arrangementet slutter

 

 

Nominerede

Fra Søllerød Kro deltager Brian Mark Hansen, som arbejder med en legende tilgang til det klassiske franske køkken tilsat danske sæsonråvarer. Til sit bud på en vinderret bruger Brian Mark Hansen en cremet Gammel Knas og en 26 måneders modnet Thybo. Retten er et af kroens nyeste tiltag i forsøget på at bruge mindre kød, men stadig bevare den umami og smagsdybde, det franske køkken er kendt for.

Fra Restaurant Kanalen i København deltager Jeppe Foldager og Christian Helbo. På Restaurant Kanalen hersker det traditionelle køkken med et moderne twist – og køkkenchef Jeppe Foldager er bl.a. tidligere sølvvinder ved Bocuse d’Or. Til deres bud på en vinderret bruger han og Christian Helbo en camembert fra Møn, fordi det ifølge dem selv “simpelthen er den bedste ost i Danmark”. I retten får osten mangfoldigt modspil af både dansk, fransk og asiatisk karakter.

Fra Falsled Kro deltager Christoffer Omann og Martin Peter Leth. Falsled Kro er beliggende i Millinge på Sydfyn og serverer danske og franske retter med fokus på årstidens lokale råvarer. Til deres bud på en vinderret bruger Christoffer Omann og Martin Peter Leth den lokale Fynbo-ost fra Gundestrup Mejeri og præsenterer deres ret som “Sydfynsk ost, serveret med….. Sydfyn, og en smule Frankrig.”

Fra formel B i København deltager Kristian Arpe-Møller og Asger Majgaard Klausen. I deres restaurant søger de aktivt at frigøre sig fra regler og dogmer, og det viser sig også i deres bud på en vinderret. Den har nemlig ikke bare én, men hele tre oste på tallerkenen! En letrøget friskost fra Kirks, en modnet Stenhøjmark fra Knuthenlund og en frossen, dansk blåskimmelost på toppen. Say cheese!

Fra Restaurant Hærværk i Aarhus deltager Esben Kragh og Rune Lund Sørensen. På Restaurant Hærværk går passionen for kvalitet og bæredygtighed hånd i hånd, og derfor dikteres maden altid af sæsonens udbud af råvarer. Til deres bud på en vinderret serverer Esben Kragh og Rune Lund Sørensen en 24 måneders ekstra lagret Vesterhavsost fra Thise Mejeri som får et julet og lidt uortodokst modspil. Rune Lund Sørensen kalder retten en “nostalgisk tribute til min bedstefar”.

Fra Restaurant Trio i København deltager Simon Thrane og Linn Mosby. Deres køkken er kendetegnet ved et kompromisløst fokus på at bruge Danmarks bedste råvarer og have sin egen tilgang til det nordiske køkken. Til deres bud på en vinderret serverer Simon Thrane og Linn Mosby en 2 års lagret Høost Natura fra Naturmælk i en ret, der ifølge kokkene selv bruger “alt det gode” fra Simon Thranes hjemstavn i Sønderjylland.

Fra Restaurant Wilhelm i København deltager Kristofer Josefsson og Annika Frigård, der serverer vildt fra jord og sø, gerne skudt, fanget med harpun eller plukket med de bare næver. Til deres bud på en vinderret serverer Kristofer Josefsson og Annika Frigård en ret, der er inspireret af adskillige år på italienske restauranter i Danmark og Toscana og blandt andet byder på en sauce af hø-ost fra Naturmælk.

Fra Kiin Kiin i København deltager er Samuel Tobing. På Kiin Kiin nytænkes det Thailandske køkken i samspil med de bedste danske råvarer, og det har gjort Kiin Kiin til en kun af ganske få Thai-restauranter i verden med en Michelin-stjerne. Til sit bud på en vinderret bruger Samuel Tobing en Høgelundgaard blåskimmelost fra Arla Unika, som skal indgå i et nyt, spændende take på den klassiske Waldorfsalat.

Fra Restaurant Jordnær i København deltager Eric Kragh Vildgaard og Mads Juel Olesen. Restaurant Jordnær modtog i februar sin første Michelin-stjerne blot 10 måneder efter, restauranten åbnede sine døre for første gang. Til deres bud på en vinderret bruger Eric Kragh Vildgaard og Mads Juel Olesen en Blå Grubé fra Thise Mejeri. De præsenterer selv retten som “en blød introduktion til blåskimmelost, hvis man er skeptisk over for blå ost”.

Fra Restaurant MeMu i Vejle deltager Michael Munk og Lasse Starup Petersen. På Restaurant MeMu er der fokus på små serveringer med sans for detaljen og et øje for de bedste lokale råvarer. Til deres bud på en vinderret bruger Michael Munk og Lasse Starup Petersen blåskimmelosten Kirsebær Blå fra Grand Fromage, som indgår i en interessant og skarp dessertservering.

 

Koncept

Konkurrencen går ud på at teste, hvilken af 10 nominerede restauranters repræsentanter (to personer fra hver restaurant), som kan skabe den mest spændende, lækre, originale og sindssygt velsmagende ret med dansk ost i en mere eller mindre central rolle. Der er ingen andre krav til råvarer, køkkenstil, metode eller omfanget af din servering. Deltagerne kan vælge at lade osten være rettens hovedemne, eller lade osten garnere og supportere andre hovedemner og opfatte som en ingrediens. Deltagerne kan frit vælge antallet af elementer i serveringen, og der er ikke krav om, at den skal være på ét stykke service. Omfanget og anretningen er op til deltagerne. Stilmæssigt er der også frit slag. Deltagerne kan lave en snack, en forret, en hovedret eller en dessert og arbejde med varmt og kold, fast og flydende og salt og sødme. Den eneste regel er, at osten – eller ostene – deltagerne bruger, skal være produceret i Danmark.

Bedømmelsen af retterne

Dommerpanelet består af:
– Helle Brønnum Carlsen, madkritiker på Weekendavisen og madanmelder i White Guide
– Lærke Kløvedal, madanmelder på Politiken
– Kamilla Seidler, kok, Latin America’s Best Female Chef 2018
– Søren Frank, madanmelder på Berlingske

Dommerne tildeler hver servering et samlet antal point mellem 0 og 60, fordelt på: præsentation (0-10), originalitet (0-10), bæredygtighed (0-10), anretning (0-10) og  smag (0-20). Pointene for “præsentation” dækker både stil og tone og valg af informationer, som serveringen præsenteres med. Det er også i præsentationen, der kan hentes point, når du fortæller, hvordan deltagerne har indtænkt “bæredygtighed” som kvalitetsdimension. Pointene for “originalitet” gives både for graden af nytænkning og for rettens indplacering i madkulturen og i tidens tendenser. Med “anretning” menes den samlede visuelle kvalitet af serveringen inkl. maden i og på servicen og selve serveringshåndværket. “Smagen” går på dommernes vurdering af kvaliteten af serveringens elementer i næse og mund og på samspillet mellem dem og serveringens overordnede udtryk og balance. Smagen af den valgte ost – eller dine valgte oste – vurderes ikke separat fra den eller de dele af retten, som den eller de indgår i. Vinderen af konkurrencen bliver den restaurant, hvis servering opnår den højeste samlede pointscore. Ved pointlighed afgøres vinderen ved afstemning blandt de 4 dommere. Ved stemmelighed vinder den ret, der scorer højest på “smag”.

Info til nominerede

Læs mere via dette link.