Site icon Ost & ko

Dæk det perfekte ostebord med sødt, sprødt og friskt tilbehør

Ostebrættet er en videnskab – bare det at finde de rette oste kan være svært nok i sig selv. Og hvad så lige med tilbehøret? Her får du en hjælpende hånd med tre opskrifter på nemt, lækkert tilbehør, der klæder ethvert ostebræt. Velbekomme!

Foto af Ditte Ingemann Thuesen
Tekst af Camilla Bojsen-Møller (Osteblogger på www.ostesnak.dk og ostekommunikatør)

Ostene

Først valget af oste: Regn med ca. 200 g ost pr. person – og vælg gerne i omegnen af fem forskellige oste, fx hvidskimmel, rødkit, fast ost, gedeost og blåskimmelost. Server dem enten i portioner eller på et samlet bræt, og indtænk gerne både et sødt, et friskt og et sprødt tilbehør. Vi giver tre nemme, lækre bud nedenfor! 

Sødt tilbehør: Nødder i honning

200 g nødder (fx en blanding af valnødder, hasselnødder og mandler)
150 g akaciehonning
1 lime, fintrevet skal heraf

Sådan gør du

Rist nødderne på en bageplade ved 180 grader i ca. 10 minutter.

Rør lidt i dem undervejs. (Fjern evt. løse hinder fra hasselnødderne.)

Bland honning med limeskal og kom de let afkølede nødder heri.

Kom på glas.

Tip! Skulle honningen stivne, kan du gøre den flydende igen ved at varme glasset langsomt op i en gryde med lidt vand på lavt blus.

Friskt tilbehør: Fennikelsalat

1 fennikel
300 g gulerødder
1 lime, fintrevet skal og saft heraf
2 tsk honning
Salt og friskkværnet peber
3 spsk olivenolie

Sådan gør du

Snit fennikel og gulerod ultratyndt på et man – dolinjern (eller brug en skarp kniv).

Rør en dressing sammen af lime, honning, olivenolie, salt og peber, og vend den med salaten.

Sprødt tilbehør: Knækbrød

1 dl havregryn
1 dl sesamfrø
1 dl hørfrø
1 dl solsikkekerner
1 dl græskarkerner
3½ dl hvedemel
1 tsk bagepulver
1½ tsk salt
2 dl vand
1 dl olivenolie
Sesamfrø og hørfrø til pynt

Sådan gør du

Rør alle de tørre ingredienser sammen og tilsæt vand og olie. Rør godt. Del i to portioner.

Rul hver portion ud mellem to stykker bagepapir til en tynd firkant.

Fjern det øverste bagepapir og skær knækbrødene i firkanter.

Drys med sesamog hørfrø.

Løft forsigtigt bagepapiret over på en bageplade og bag ved 200 grader i 15-20 minutter til knækbrødene er lysebrune.

Afkøl og servér til ost. Kom resten i en kagedåse.

Ostebloggerens tip

Leg med kontrasterne! Spis sprødt knækbrød til en blød og cremet ost.

Camilla, www.ostesnak.dk

Camilla Bojsen-Møller

Camilla Bojsen-Møller

Som barn gik jeg i en stor bue uden om ost. Da et job senere trak hende ind i osteverdenen, indså jeg lynhurtigt, hvad jeg var gået glip af. For osteuniverset er fyldt med passionerede ostemagere, skønne historier, masser af smag – og ja, den mest magiske ingrediens, du kan ønske dig i et køkken. Ost er ingrediensen, der kan trylle enhver ret til en himmelsk mundfuld. Oste er en utrolig mangfoldig produktgruppe, der spænder over et bredt spektrum af smagsnuancer og konsistenser fra de mildeste, delikate, cremede og syrlige friskoste til umamitunge blåskimlede og salte, smuldrende smagseksplosioner. For ikke at tale om cremede hvidskimmeloste, spændende aromatiske rødkitoste og lagrede faste oste med knasende proteinkrystaller. Invitér alle disse oste ind i dit køkken og opdag, hvad de hver især kan gøre for din madlavning. Til sidst er der blot at sige: Lad magien sprede sig i køkkenet!