Haver og butikker bugner af sprødt årstidsgrønt; og vi vil gerne vise dig, hvordan du kan udnytte ostens fænomenale køkkentekniske egenskaber og smagsforstærkende effekt i en række udvalgte grøntsagsretter til hverdag og fest. Her får du Christina Bennetzens opskrift på courgettenudler med bagte tomater og persille- og basilikum med dansk fast modnet ost.
Opskriften er udviklet af Christina Bennetzen
Foto af Signe Bay
Opskrift på courgettenudler med bagte tomater og persille- og basilikumpesto
Til 2 personer (med ekstra pesto)
Basilikumpesto
1 bundt frisk basilikum
70 g bredbladet persille
90 g Fyrtårnsost fra Thise eller anden lækker fast modnet ost
1 Citron saft og skal
2 Fed hvidløg
1 dl Ristede mandler
1 dl vand
1 dl olivenolie
Salt og peber
Sådan laver basilikumpesto
Blend basilikum, persille, ost, citronsaft og -skal, hvidløg, ristede mandler og olivenolie til en lind masse. Tilsæt lidt vand, hvis pestoen er for tyk og fast. Smag til med salt og peber.
Courgettenudler
2 små courgetter
Sådan laver du courgettenudler
Brug en spiralskærer (fx Spiralizer) eller stavskæret på en mandolin til at lave courgettenudlerne. Brug den smalleste funktion, så det rigtigt giver fornemmelsen af at spise en spaghettiret. Alternativt kan du bruge en kartoffelskræller til at lave tynde skiver på langs af courgetten, som du derefter lægger i lag og skærer med en kniv til lange slanke nudler.
Bagte tomater
Cocktailtomater på stilk
Sådan laver bagte tomater
Lad cocktailtomaterne blive på stilken og dryp dem med olivenolie. Sæt i ovnen ved 180 grader varmluft i 30-40 min.
Garniture
Små tern af Sønderhaven Svendbo
Anretning
Bland courgettenudlerne med et par spiseskefulde pesto og server retten med små tern af Sønderhaven Svenbo og de bagte cocktailtomater.
Retten kan gøres endnu mere fyldig og festlig ved at stege et par spejlæg i små reder af courgettenudler (rul dem om fingeren for at give dem den runde form til panden) til at toppe retten af (som på billedet).