Ost & ko har sat 8 af Danmarks skarpeste digitale køkkenskrivere stævne for at skabe 11 opskrifter med ost i det grønne køkken. Foråret er landet; om lidt bugner haver og butikker af sprødt årstidsgrønt; og vi vil gerne vise dig, hvordan du kan udnytte ostens fænomenale køkkentekniske egenskaber og smagsforstærkende effekt i en række udvalgte grøntsagsretter til hverdag og fest. Her får du Thomas Alcayagas opskrift på brændt porre med ost og bacon.
Opskriften er udviklet af Thomas Alcayaga
Foto af Signe Bay
Opskrift på brændt porre med ost og bacon
Til 4 personer
Brændt porre
4 porrer
1 dl æbleeddike
2 spsk. honning
2 laurbærblade
Sådan laver du brændt porre
Porrerne vaskes grundigt og deles omkring starten på det grønne. Grilles hårdt på alle sider på en grillpande, til de har fået grillstriber. Sæt de hvide dele i ovnen ved 250 grader i 30 minutter, til de er helt sorte udenpå og føles bløde inden i.
Lad dem køle lidt. De grønne dele skæres i tynde skiver og lægges i en blanding af æbleeddike, honning og laurbær. Lad dem trække en halv time.
Rygeostcreme
2 spsk. cremefraiche 38%
3 spsk. rygeost 10%
1 tsk. æbleeddike
1 tsk. honning
Salt og peber
Pynt
40 g stegt bacon
1 kvist rosmarin
30 g Fintrevet fast/hård ost
Evt. 20 g Frisk trøffel i skiver
Sådan laver du rygeostcreme
Rør alle ingredienserne til rygeostcremen sammen og smag til med salt og peber.
Sådan laver du pynt
Kør halvdelen af det stegte bacon til et tyndt støv i en multihakker sammen med rosmarinbladene. Riv osten fint og sæt på en bageplade i 4 små toppe. Bag 10-12 minutter ved 200 grader til toppene er let gyldne. Lad ostechipsene køle.
Anretning
Skær porrerne op i midten og åbn dem. Fyld med dupper af rygeostcreme og top med bacon, baconstøv og syltede porrer – og skiver af trøffel, hvis sæsonen tillader det, og budgettet rækker.