Ost & ko har sat 8 af Danmarks skarpeste digitale køkkenskrivere stævne for at skabe 11 opskrifter med ost i det grønne køkken. Foråret er landet; om lidt bugner haver og butikker af sprødt årstidsgrønt; og vi vil gerne vise dig, hvordan du kan udnytte ostens fænomenale køkkentekniske egenskaber og smagsforstærkende effekt i en række udvalgte grøntsagsretter til hverdag og fest. Her får du Thomas Alcayagas opskrift på brændt porre med ost og bacon.


Opskriften er udviklet af Thomas Alcayaga
Foto af Signe Bay


Opskrift på brændt porre med ost og bacon


Til 4 personer

Brændt porre 

4 porrer
1 dl æbleeddike 
2 spsk. honning
2 laurbærblade

Sådan laver du brændt porre

Porrerne vaskes grundigt og deles omkring starten på det grønne. Grilles hårdt på alle sider på en grillpande, til de har fået grillstriber. Sæt de hvide dele i ovnen ved 250 grader i 30 minutter, til de er helt sorte udenpå og føles bløde inden i. 

Lad dem køle lidt. De grønne dele skæres i tynde skiver og lægges i en blanding af æbleeddike, honning og laurbær. Lad dem trække en halv time. 

Rygeostcreme

2 spsk. cremefraiche 38%
3 spsk. rygeost 10%
1 tsk. æbleeddike 
1 tsk. honning 
Salt og peber

Pynt

40 g stegt bacon
1 kvist rosmarin
30 g Fintrevet fast/hård ost 
Evt. 20 g Frisk trøffel i skiver

Sådan laver du rygeostcreme

Rør alle ingredienserne til rygeostcremen sammen og smag til med salt og peber. 

Sådan laver du pynt

Kør halvdelen af det stegte bacon til et tyndt støv i en multihakker sammen med rosmarinbladene. Riv osten fint og sæt på en bageplade i 4 små toppe. Bag 10-12 minutter ved 200 grader til toppene er let gyldne. Lad ostechipsene køle.

Anretning

Skær porrerne op i midten og åbn dem. Fyld med dupper af rygeostcreme og top med bacon, baconstøv og syltede porrer – og skiver af trøffel, hvis sæsonen tillader det, og budgettet rækker. 

Thomas Alcayaga
Thomas Alcayaga

Har siden 2012 blogget om alverdens spiseligt og drikkeligt på bloggen Madetmere. I 2015 sprang Thomas ud som kogebogsforfatter, og i dag lever han af at udvikle opskrifter og af madstyling og -skriverier for medier og virksomheder.

j