Du har stiftet bekendtskab med den franske quiche Lorraine og løgtærten fra samme land. Tærten er nem at have med til sammenskudsgildet i ungernes skoleklasse.
Tærten er den oplagte løsning, når du skal have omsat gårsdagens rester. Og så smager tærte jo bare godt, hvilket i virkeligheden nok er den bedste grund til at bage dem – og til at spise dem. Her på siden har vi samlet de bedste opskrifter på tærte med ost. Velbekomme!
Tærte med ost – både i det salte og det søde køkken
Nuvel, du kender quichen og dens ostefyld fra det salte, franske køkken, men der findes også en hel buffet af desserter med ost at gå på opdagelse i, og ostetærten finder med rette sin plads her.
Den milde ricotta gør sig eksempelvis godt i en tærte til den søde tand, ligesom den cremede mascarpone. Vi kender brugen af friskoste fra den traditionelle favorit cheesecake. Fåreost og gedeost er det mere utraditionelle valg til en desserttærte, men går fantastisk i spænd med sødmen fra frugter og bær.
Kom ost i din tærtedej
Brug osten som krydderi, som salt, ja en form for smagsforstærker ved at tilsætte den – ikke i tærtefyldet – men i tærtedejen. En smule fast ost som parmesan, gruyère, comté eller cheddar både salter og bibringer sit eget krydderi til tærten, alt efter hvor lagret en ost, du vælger at tilsætte. Brug tricket i dejen til din favorittærte eller kast dig ud i osteblogger Camilla Bøjsen-Møllers brocollitærte med ostedej.
Hvor kommer tærten fra?
Tærten kan spores tilbage til de gamle grækere, der menes at have opfundet tærten. Eller i hvert fald at have fået ideen til at bage fyld ind i et omslag af dej lavet på mel og vand. Romerne bagte også tærter. Man ved, at de har fyldt dem med forskellige typer kød og fisk.
Gennem tiden har tærten taget mange former og er adopteret i mange versioner af forskellige kulturer. I dag kender vi den amerikanske apple pie, den franske quiche Lorraine og den engelske steak and kidney pie. Blandt mange andre.
Hvilken ost skal man bruge til tærte?
Hvilken ost, du skal bruge i din tærte, afhænger af hvilket resultat, du vil opnå. I mange desserttærter er en cremet friskost at foretrække. Hytteost er også et populært element på ingredienslisten – ofte i selskab med porre, broccoli og bacon eller skinke. At dømme ud fra de mange tærteopskrifter, der findes på internettet, er der uenighed om, hvorvidt der skal ost i æggestanden i en klassisk fransk tærte, men det er uomtvisteligt, at ost bør indgå på den ene eller anden måde. Kommer du ikke ost i æggestanden, kan du gratinere din tærte. Et forskerhold fra University of Auckland i New Zealand har tidligere slået fast, at du opnår den optimale gratinering ved at kombinere mozzarella med en revet fast ost som gruyère eller emmentaler. En helt fjerde ost, der fungerer upåklageligt til gratinering er den god, danske danbo.
God appetit!
Kilder: Time.com