Der er efterspørgsel på den danske gedeost. Og vi forstår det godt. For der findes et utal af gode retter med gedeost. Her på siden har vi samlet nogle af de bedste opskrifter.
Hvad er gedeost?
Gedeost er i sagens natur ost produceret på gedemælk. Gedeost spænder over mange forskellige ostetyper og omfatter både faste og bløde oste. En gedeost kan fås som ricotta, som hvid ost i saltlage og som friskost – f.eks som gederuller. De har alle den kridhvide farve og en cremet, let nøddeagtig smag til fælles.
Du kender måske bedst gedeosten under navnet Chevré – det franske ord for ged. Chevré er den mest udbredte gedeost her til lands. Smagen udvikler sig hurtigt i denne type ost – allerede efter 10 dage er den markant, og efter endnu ganske få ugers modning får osten den karakteristiske nøddesmag. Varmer du osten op, bliver den skarpe smag dog langt mildere.
Hvad kan gedeost bruges til?
Gedeost er særdeles egnet til salater. Den nøddeagtige og cremede smag går glimrende i spænd med syrlige elementer som pærer og druer. Prøv en perlebygsalat med gedeost, hvor osten giver modspil til de friske granatæblekerner. I kombination med æbler er gedeosten også fantastisk. F.eks. i de søde miniæbletærter med gedeost, du finder her på siden. Du kan bruge gedeost til gratinering, spise den på et stykke brød eller servere den som en del af ostebordet, når du har inviteret gæster.
Ostebordet: Gedeost først eller til sidst?
Hvor i rækkefølgen kommer gedeosten, når du serverer det perfekte ostebord? Da gedeostens karakteristisk smag lukker smagsløgene, bør du instruere dine gæster i, at de bør afslutte ostemåltidet med netop den. Ellers vil de ikke kunne smage de andre oste optimalt efterfølgende.
Gedeost fra danske gedemejerier
Der er en spirende interesse for gedeost blandt de danske forbrugere. Måske derfor er der de seneste år skudt flere osterier og mejerier op, der laver deres produkter på gedemælk. Nogle af de gedeosterier, der kan nævnes, er Lykkelund Gedemejeri på Bornholm, Sondrup Gårdmejeri, Copenhagen Goat Milk, Tebstrup Gedeosteri og Tothavens Gårdmejeri – blandt flere andre gode producenter. Der er efterhånden så stor efterspørgsel på dansk gedeost fra både ind- og udland, at det til tider bliver en udfordring for osterierne at skaffe mælk nok.
Find de bedste opskrifter med gedeost her på siden – god appetit!
Opskrifter med gedeost
Opskrift på Sabrina Hørups osteret: Grøntsagsterrine med asparges, brøndkarse og sprød perlebyg
Her finder du opskriften på madinfluent Sabrina Hørups lækre osteret Sabrina Hørup udtaler dette om sin lækre osteopskrift med grøntsagsterrine: "Jeg har arbejdet ud fra klimakostrådet ”spis mere grønt og frugt”, og det synes jeg, er et virkelig fint fokus: At tænke...
Opskrift fra Hærværk: Ostemad med Hvid Lindbjerg, sensommerbær og urter
Her får du opskriften på en ostemad med Grand Fromage Hvid Lindbjerg fra restaurant Hærværk – deltager i Danmarks bedste osteret 2020.