8 af Danmarks dygtigste madbloggere blev udfordret til at udvikle originale opskrifter indenfor temaerne ”Ost på julebordet” og ”Ost i det søde køkken”. Du kan se de syndigt lækre resultater, hvis du klikker på billederne herunder.
Af Rasmus Holmgård
En god opskrift kommer ikke af sig selv. Den skal udvikles. Og testes. Igen og igen. Og pludselig er den der. Lige i skabet. Der, hvor den visuelle appeal forløses i perfekt velsmag; hvor råvarernes kvalitet fremstår krystalklart; hvor idéen med retten er tydelig for enhver; og de ostebuttede køkkenengle afsynger en taknemmelig ode til opskriftens ophavskvinde m/k.
Sådan cirka gik det til, da Mejeriforeningen og Ost & ko satte 8 af Danmarks skarpeste digitale køkkenskrivere stævne i det flotte Hahnemanns Køkken på Østerbro i København på en let grånende fredag i oktober 2018. Anledningen var klar: Julen står for døren, og vi skal have nogle dugfriske, inspirerende og frem for alt drønlækre opskrifter i magasinet Ostekultur og ostogko.dk.
Hvis du klikker på billederne herunder, kan du se, hvad der kom ud af madbloggernes kulinariske hovedbrud og håndværksmæssige snilde. Opskrifterne forholder sig frit til temaerne ”Ost på julebordet” og ”Ost i det søde køkken”, men de fleste retter placerer sig et sted midt imellem. Sådan er den danske julemad. Nu med endnu mere ost. Find dine favoritter og prøv dem af til din næste julefrokost. Opskriftens udvikler er anført i toppen af hver opskrift, og de smukke madbilleder er taget af fotografen Signe Bay.
Lun julesalat med stegt palmekål, belugalinser, kvædedressing og moden ost
Skru op for julehyggen med et grønt indslag til julebordet – her med vinterkål, cremede linser, kvæder og masser af revet moden ost.
Lun græskarsalat med palmekålspesto
Du behøver ikke basilikum og parmesan for at lave en lækker pesto – prøv denne nordiske vinterversion med palmekål og dansk fastmodnet ost!
Nytårsost: Lun Mont d’Or med vintertrøffel, flamberede figner og sønderjyske “Gode råd”
Forkæl dine nærmeste til nytår med en ostet gourmet-menu af topkok Simon Thrane. Her Mont d’Or med trøffel, flamberede figner og “Gode råd”.
Nytårshovedret: Fasan à la creme med danablu-crumble, karamelliseret puré på skorzonerrod og grillet danablu
Forkæl dine nærmeste til nytår med en ostet gourmet-menu af topkok Simon Thrane. Her fasan à la creme med skorzonerrod og grillet danablu.
Nytårsforret: Terrine med cheddar og syltet grønt serveret med ostetoast og caviar
Forkæl dine nærmeste til nytår med en ostet gourmet-menu af topkok Simon Thrane. Her den smukkeste, friske terrine med cheddar, syltet grønt, ostetoast og caviar.