Fra sensorik og neurologi til EU’s kvalitetscertificering og seneste nye osteforskning. Symposiets talere og temaer kommer vidt omkring. I ugerne op til den 30. maj kan du læse minibiografier om alle dagens talere.
Talerrækken tæller Oxford-forskeren Edmund T. Rolls, som sammen med den danske sensoriker Lisbeth Ankersen vil give et videnskabeligt perspektiv på fænomenet “lækker” – med udgangspunkt i ost, naturligvis. Madskribent og historiker René Langdahl Jørgensen tager os med på rejse gennem den historiske udvikling af den europæiske og den danske ostekultur. Han får hjælp til den omfattende opgave af en af Danmarks største kendere af ostebranchen, Jens Martin Buch Kristensen, som 32 år var forstander på den daværende Dalum Landbrugs- og Mejeriskole.
Kan man smage, hvor osten kommer fra?
I en række kortere oplæg vil Mads Østergaard-Clausen, Innovation Manager hos Arla Unika, berette om sit arbejde med innovation og produktudvikling; Nina Preus, forbrugersociolog, konsulent og analytiker hos Landbrug & Fødevarer, ser på ostens plads i madkulturen gennem en analyse af forbrugertrends. Hortonom og ph.d. i jordbrugsvidenskab, vinskribent og konsulent i fødevareinnovation, Niels Ehler, causerer over terroir og EU’s kvalitetsmærkning af fødevarer. Kan man smage, hvor osten kommer fra? Kan man certificere velsmag?
Ylva Ardo, professor emirita fra KU og udnævnt som verdens bedste osteforsker i 2008 giver sit bud på og et resumé af de 5 vigtigste osterelaterede forskningsprojekter i Danmark og udlandet lige nu. De fire oplæg afsluttes i en paneldiskussion med temaet “Fremtidens ostekultur: Hvad efterspørger forbrugere og osteelskere i 2030?”