Opskrift af Emilie Qvist Kjærgaard
Foto af Stine Christiansen for Mejeriforeningen
Schweizisk husmandskost og dansk kult-klassiker fra 1960’erne. Kulinarisk kitsch, men uomtvisteligt lækkert og underholdende.
Ingredienser
Til 4 personer
400 g revet blandet økologisk ost
2 dl tør hvidvin
1 fed hvidløg
1/2 dl sherry
2 tsk. maizena
1 tsk. citronsaft
Friskkværnet peber og muskatnød
Groft brød, cornichoner, kogte og bagte kartofler og andre råvarer til at dyppe efter humør
Sådan gør du
Bland osten med hvidvinen og lad den trække i ca. 2 timer.
Smelt ost og hvidvin ved lav varme i en tykbundet gryde sammen med citronsaft. Rør jævnligt.
Når osten er smeltet, røres maizenaen med sherry og tilsættes ostemassen. Lad det koge godt igennem under omrøring. Smag til med sort peber og muskatnød.
Kog cirka 1 l vand op, og skold fonduegryden inden brug, så den er varm, når ostemassen kommer i.
Gnid hvidløget på indersiden af gryden.
Hold fonduen varm over en varmekilde, og rør rundt i ostemassen, når du dypper. Så skiller den ikke så let.