Frem mod nytår deler vi ud af topkok Simon Thranes festlige opskrifter med ost til både jul og nytår.

Jul og nytår nærmer sig, og i år kan du forkæle dine nærmeste med en ostet gourmet-menu, som du sagtens kan kokkerere i køkkenet derhjemme. Topkok Simon Thrane fra CPH Gourmet har udviklet tre herlige opskrifter med fransk, irsk og dansk ost.

Her får du en vinterlækker osteservering med den franske mont d’or i centrum; en rigtig vinterost, der kun bliver lavet i de kolde måneder i de franske Jura-bjerge – og som er perfekt at dyppe de lækre, sprøde, sønderjyske “gode råd”-vafler i. Her får kombinationen en luksuriøs afrunding med flamberede figner og sort vintertrøffel – så er nytårsmenuen altså afsluttet med manér!

Her kan du se Simon lave hele nytårsmenuen skridt for skridt:

Osteservering: Lun Mont d’Or med vintertrøffel, flamberede figner og sønderjyske “Gode råd” med mere Mont d’Or

Opskrifter af Simon Thrane fortalt til Augusta Rosenbech Scheving
Fotos af Rasmus Poulsgaard

Opskriften er beregnet til ca. 4 personer.

Gode råd vafler

150 g Vacherin Mont d’Or
50 g hvedemel
25 g fløde
25 g mælk
1 æg
Smør til bagningen

Til opskriften skal du bruge et jern til “Gode Råd” vafler. Alternativt kan et almindeligt vaffeljern bruges i stedet.

Ost, fløde, mælk og æg blendes til ensartet masse. Tilsæt mel lidt ad gangen, mens du rører grundigt eller på en røremaskine. Sæt dejen på køl. Varm dit jern til “Gode råd” og fordel en klat blødt smør på det varme jern med en træske. Læg en skefuld dej på jernet og pres låget ned. Bag de “Gode råd” til de er gyldne og sprøde.

Flamberede figner

6 friske figner
40 g sukker
4-8 cl cognac
4 cl saft fra et par friske appelsiner
1 stor klat smør

Halver fignerne. Brænd dem let af på en varm pande, og tag dem fra varmen. Smelt sukkeret på panden, til det er gyldent. Pas på det ikke branker eller bliver mørkt. Hav en lighter klar på siden. Vend fignerne og smørret med sukkeret. Vip panden væk fra dig selv, og hæld cognac på. Tænd med det samme ild til panden. Flammen brænder ud på få sekunder. Tilsæt appelsinsaft og kog let ind. Tag fignerne og den let karamelliserede sauce af varmen.

Lun Mont d’Or

1 Mont d’Or rækker til 4-6 personer
1 sort vintertrøffel

Bag osten ved 150°C  til den er lun i kernen. Prøv efter ved at stikke en knivspids i osten og tjek, om den er varm. Tag osten ud af ovnen umiddelbart inden servering. Gem trøflen til lige inden servering.

Anretning

På flade tallerkner anrettes figner med afbrækkede stykker af “Gode råd” henover.

Riv en generøs mængde vintertrøffel og læg på midten af osten. Gæsterne får selv lov at tage skefulde af den lune Mont d’Or på deres tallerken.